Fotograaf Frank Philippi is overleden

De Belgische fotograaf Frank Philippi is op 89-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersenbloeidng. De kunstenaar stierf al op 26 september, maar zijn kinderen maakten vandaag pas bekend dat hij is gestorven.

Frank Philippi begon zijn carrière met een fotostudio voor portretten in Hoboken. Begin jaren 60 verhuisde hij naar Brussel waar hij in contact kwam met onder anderen Jef Verheyen, Vic Gentils en Filip Tas. Met Filip Tas slaagde Philippi er in om fotografie te laten erkennen als kunst.

In de kunstwereld is de fotograaf voornamelijk bekend om zijn portretten, zijn avantgardisme en zijn abstracte en subjectieve foto's. Zijn werk werd tentoongesteld in talrijke kunstgalerijen, musea en culturele centra in België, maar ook in Luxemburg, Keulen, Modena en Capetown.

De meest bekende foto's van Frank Philippi zijn waarschijnlijk die van de eierenreeks van begin jaren zeventig. Van 1978 tot 1986 doceerde Philippi aan het Sint-Lukasinstituut in Brussel.

Het grootste deel van zijn werk wordt in het Antwerpse fotomuseum bewaard. Dat bereidt ook een expo over Philippi voor die in het najaar van 2011 van start gaat. Het werk van Frank Philippi werd in 1987 bekroond met een medaille van het ministerie van Cultuur.