Louvre zamelt geld in om Cranach te houden

Het Louvre in Parijs roept de hulp van zijn bezoekers in om geld in te zamelen voor de aankoop van "De drie gratiën", een werk van de Duitse schilder Lucas Cranach. Het museum moet tegen begin 2011 nog 1 miljoen euro extra vinden.
Vergelijkbaar werk van Cranach uit 1535.

De eigenaars van het werk uit de 16e eeuw willen het voor 4 miljoen euro aan het Louvre verkopen. Het museum heeft tot dusver al 3 miljoen euro verzameld.

Het museum noemt het werk "een uitzonderlijk doek dat een deel van de nationale collectie moet blijven". Het Louvre heeft nog tot 31 januari tijd om het nodige geld in te zamelen, daarna wordt het werk openbaar verkocht.

Het doek uit 1531 is een ironische aanpak van het thema van de drie gratiën. Er staan drie naakte vrouwen op, die een zware halsketting dragen.

Volgens Vincent Pomarede van het Louvre is het werk een van de meest populaire stukken uit de collectie geworden. "Het is een doek dat amusant, mysterieus en erg sensueel is".

Wie een financiële bijdrage levert, krijgt een eervolle vermelding op de website van het museum.

Lucas Cranach in Bozar

Tot 23 januari loopt in Bozar in Brussel nog een overzichtstentoonstelling met werk van Lucas Cranach. U leest er hier alles over.