Rechter weigert faillissement van Brink's

De rechtbank van koophandel in Brussel heeft de aanvraag tot faillissement van geldtransporteur Brink's Belgium geweigerd. De vakbonden reageren tevreden.

Vorige week had het bedrijf een aanvraag tot faillissement ingediend, maar die eis is nu afgewezen. De rechtbank vindt dat er de voorbije maanden te veel onregelmatigheden zijn gebeurd bij het bedrijf. 

Volgens Alain Zenner, die eerder door de rechter tot voorlopig bewindvoerder was aangesteld, is het mandaat van de raad van bestuur eind juni afgelopen en is dat niet verlengd door de algemene vergadering.

Daardoor zijn alle beslissingen van de raad van bestuur na juni ongeldig en zo ook de aanvraag tot faillissement. Eerder had ook het openbaar ministerie gezegd dat Brink's op valse gronden failliet wilde gaan en de wetgeving misbruikte. 

"Morele opsteker voor personeel"

De vakbonden bij Brink's reageren verheugd op de beslissing van de rechtbank en spreken over een morele overwinning voor het personeel.

Het ACV zegt dat het bediendenstatuut nu overeind gebleven is en dat het proces dat de directie had opgezet om over te schakelen op een arbeidersstatuut, gekelderd is. De bond maakt zich sterk dat het bedrijf in staat is om de operaties weer op te starten onder de huidige arbeidsvoorwaarden. Zo zouden de klanten nog altijd een beroep op Brink's willen doen.

De socialistische BBTK voelt zich ook gesterkt door de rechter, maar merkt op dat de situatie nog altijd delicaat is. Mogelijk is er een externe partner nodig om het bedrijf weer op te starten, vindt de bond.