Republikein Boehner leidt het Huis in de VS

In de Verenigde Staten is de Republikein John Boehner de nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Zijn voorgangster Nancy Pelosi wordt wel fractievoorzitter van de Democraten.

John Boehner wordt als leider van de Republikeinse meerderheid de nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, een van de twee kamers van het Amerikaanse parlement. Dat was algemeen verwacht.

Opvallend is evenwel dat zijn voorgangster Nancy Pelosi door haar fractie is verkozen tot voorzitster. Pelosi behoudt ondanks de verkiezingsnederlaag begin november dus het vertrouwen van haar partijgenoten.

In de Senaat behouden de Democraten hun meerderheid en daar wordt de Republikeinse positie zelfs zwakker. Vandaag is bekendgemaakt dat de vroegere Republikeinse senator voor Alaska, Lisa Murkowski, nu toch haar zetel behoudt.

Murkowski was door de partij opzijgezet voor Joe Miller, die de steun kreeg van de conservatieve Tea Party en van voormalig gouverneur Sarah Palin. Murkowski pikte dat niet en kwam op als onafhankelijke. Na een hertelling van de stemmen blijkt dat ze haar zetel kan behouden.