Ryanair: "Passagiers gedroegen zich onredelijk"

Meer dan 100 ontevreden passagiers hebben afgelopen nacht urenlang geweigerd het toestel van hun omgeleide Ryanair-vlucht te verlaten op de luchthaven van Bierset bij Luik. Ze eisten dat de piloot koers zette richting Beauvais, in Frankrijk, waar ze oorspronkelijk moesten landen.

De vlucht was met drie uur vertraging vertrokken vanuit Fez, in Marokko, en moest afgeleid worden naar Bierset omdat de luchthaven van Beauvais niet kon worden gebruikt wegens de mist. In totaal werden vier vluchten van de Ierse lagekostenmaatschappij met bestemming Beauvais, in het noorden van Frankrijk, afgeleid naar de luchthaven van Luik.

"Bij drie van de vier vluchten verliep alles relatief vlot. De passagiersterminal was gesloten, maar we hebben personeel opgevorderd en de passagiers konden dan toch geholpen worden zonder al te veel problemen", zei een woordvoerder van Ryanair.

Maar in één vliegtuig bleven zo'n 100 passagiers, hoofdzakelijk Franse toeristen die terugkeerden vanuit Fez, uit protest in het toestel zitten omdat ze niet naar Beauvais gevlogen waren. Pas rond 4 uur zijn de passagiers uit het toestel gekomen, nadat de luchthavenpolitie geëist had om het vliegtuig te verlaten.

De passagiers moesten uiteindelijk met de bus naar Beauvais. "Het probleem was dat het cabinepersoneel "off-duty" was: de bemanning mocht niet meer werken na die vlucht en de luchtvaartmaatschappij had geen personeel in Luik. Het is dus het luchthavenpersoneel dat de situatie moest oplossen", aldus de woordvoerder. Het personeel van de luchthaven stelde de bedrijfskantine wel open voor vrouwen met kinderen en voor ouderen.

De Ierse luchtvaartmaatschappij heeft in een persmededeling scherpe kritiek op de dwarse passagiers en verwijt hen "onredelijk" gedrag. Ryanair wijst erop dat het een normale veiligheidsprocedure is bij alle luchtvaartmaatschappijen om een vliegtuig naar een andere luchthaven af te leiden als de weersomstandigheden het niet toelaten om te landen op de oorspronkelijke bestemming.