Sarkozy: "Heb het volste vertrouwen in Fillon"

De Franse president Nicolas Sarkozy (foto) heeft premier François Fillon verdedigd in een lang interview op verschillende televisiezenders. Hij zegt ook dat hij pas volgend jaar bekendmaakt of hij zich opnieuw verkiesbaar stelt in 2012.

Sarkozy had al eerder aangekondigd dat hij de regering zou herschikken. Zaterdag diende premier Fillon (kleine foto, rechts) daarom zijn ontslag in.

Hoewel er veel geruchten waren dat Sarkozy Fillon zou opzijschuiven, werd Fillon opnieuw benoemd. Enkele ministers moeten wel baan ruimen in de nieuwe regering. Zo moest de minister van Arbeid Eric Woerth opstappen nadat hij deze zomer in opspraak was gekomen in de zaak-Bettencourt over smeergeld en illegale partijfinanciering. Sarkozy verdedigde de herschikking van zijn regering gisteren in een lang interview, dat gelijktijdig werd uitgezonden op 3 van de grootste zenders van Frankrijk.

"Ik heb het volste vertrouwen in Fillon. Wij werken erg goed samen", zegt Sarkozy in het interview van gisterenavond. "Fillon is een bekwame premier. Zonder onvoorziene omstandigheden blijft de regering nu behouden tot de verkiezingen van 2012. Het land heeft wat rust en stabiliteit nodig." Door nu duidelijk zijn vertrouwen in Fillon uit te spreken, wil Sarkozy de geruchten over de slechte relatie tussen de premier en de president duidelijk de kop indrukken.

"Maak plannen voor 2012 pas over een jaar bekend"

Sarkozy, die bekendstaat als een hard werkende president, gaf een gelouterde indruk. "Mijn stijl van regeren is veranderd. Vroeger was ik een hyperactieve president, nu ben ik bedachtzamer geworden", zegt Sarkozy.

Hij gaf enkele fouten uit de voorbije jaren toe en somde enkele prioriteiten voor de komende jaren op. Zo wil hij voor 2012 nog werk maken van betere zorg voor ouderen en van opleidingen voor werkloze jongeren. Sarkozy wil het Franse belastingssysteem ook hervormen naar het Duitse model. Zo zal de vermogensbelasting sterk worden afgebouwd. "Te veel bedrijven, en daarmee dus ook de werkgelegenheid, vertrekken naar Duitsland omdat sommige voorwaarden daar gunstiger zijn. Daar wil ik iets aan doen", zei de president.

Het interview komt er na de herschikking van de regering-Fillon, maar ook na het tumult over de pensioenhervormingen. Het lijkt erop dat Sarkozy nu het charmeoffensief heeft ingezet om opnieuw populariteit te winnen en om in 2012 opnieuw tot president verkozen te worden. "Ik maak pas over een jaar bekend of ik een 2e ambtstermijn voor ogen heb", zei de president.