Talabani weigert Aziz te laten executeren

In Irak heeft president Jalal Talabani gezegd dat hij weigert het executiebevel voor Tariq Aziz te ondertekenen. Aziz is vorige maand veroordeeld voor zijn aandeel in de vervolging van de sjiitische oppositie in Irak.

Aziz was onder Saddam Hoessein onder meer vicepremier. Hij is vorige maand veroordeeld tot de doodstraf voor het vervolgen van de sjiitische oppositie in Irak en zijn aandeel in de onderdrukking van de sjiitische opstand na de eerste Amerikaanse invasie.

"Ik zal het executiebevel voor Aziz niet ondertekenen. Ik zal geen enkel executiebevel ondertekenen omdat ik, als sociaaldemocraat, tegen de doodstraf ben", zo zei Talabani. "Ik ben erg gevoelig voor de situatie van Tariq Aziz. Hij is een Iraakse christen en hij is ook bejaard, meer dan 70 jaar oud. Om al die redenen zal ik de veroordeling niet ondertekenen".