Veel vraag naar aandelen van General Motors

Een dag voor de beursgang van de Amerikaanse autoproducent General Motors is er erg veel belangstelling van het publiek. Het pakket aandelen dat wordt aangeboden, is uitgebreid en de prijs wordt opgetrokken.

Het pakket aandelen dat donderdag verhandeld zal worden op de beurs van New York is uitgebreid tot 31% van het kapitaal van GM. Ook de prijs zal wellicht worden opgetrokken tot ongeveer 33 dollar. Dat zou in totaal 22,7 miljard dollar opleveren en de beursgang van GM wordt dan ook de grootste ooit in de Verenigde Staten.

Het beleggerspubliek heeft er blijkbaar vertrouwen in het nieuwe en afgeslankte General Motors.

Dat is niet zonder reden, want in de eerste negen maanden van het jaar heeft General Motors een winst van vijf miljard dollar geboekt.

Alhoewel de winst de voorbije maanden iets lager is uitgevallen, zou GM dit jaar voor het eerst sinds 2004 winst kunnen maken.

Regering passeert langs de kassa

De grote interesse van de beleggers is vooral een opsteker voor de Amerikaanse regering. Die is tijdens de crisis voor in totaal 50 miljard dollar in GM gestapt om het 102 jaar oude bedrijf van de ondergang te redden. Dat leidde toen tot veel kritiek, vooral vanwege de Republikeinse oppositie die vond dat de overheid met geld aan het smijten was. Washington stelde echter dat het redden van honderdduizenden banen belangrijker was.

Nu de regering haar belang in GM halveert tot ongeveer 33%, komt een groot deel van dat geld terug in de staatskas. Op termijn wil de overheid ook de overige aandelen verkopen. Ook de Canadese regering -die haar belang verkleint van 12 naar 9%- recupereert ook een deel van haar investering in GM.

Het succes van de beursintro van GM is ook een opsteker voor andere auto-gerelateerde bedrijven zoals Chrysler en onderdelenproducent Delphi, die ook opnieuw naar de beurs willen.