Verwijten over en weer in Vlaams Parlement

In het Vlaams Parlement is gedebatteerd over de waterellende. Alle partijen willen dat in de toekomst voorkomen, maar er vielen harde woorden over wie er in het verleden fouten heeft gemaakt.

In het urenlange debat over de waterellende is één uitspraak van minister Joke Schauvliege (CD&V) blijven hangen. Open VLD-parlementslid Gwenny Devroe begon er opnieuw over: "Water in uw woning, leer ermee leven. Wachtlijst gehandicaptenzorg, leer ermee leven."

Minister Schauvliege (foto) noemde dat manipulatie op de kap van de slachtoffers. "Doordat men op die manier aan de mensen wijsmaakt dat er niets is gebeurd, maakt men van hen een politieke speelbal."

CD&V'er Carl Decaluwé haalde hard uit naar de vorige liberale minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen die volgens hem "tegen de watertoets was en tegen de afbakening van overstromingsgebieden". "Laat ons daar gewoon over zwijgen en mekaar niet de zwartepiet toespelen."

Dirk Van Mechelen zelf riep daarop een belangrijke getuige op. "Wat de beschuldigingen van meneer Decaluwé betreft: ik daag de minister-president uit om te zeggen of dat waar is of niet waar."

En zo verzoop het debat toch nog in een partijpolitiek spel.