Vikingen brachten Indiaanse naar IJsland

Duizend jaar geleden zouden Vikingen minstens één vrouw van Indiaanse oorsprong vanuit Amerika naar IJsland meegebracht hebben. Ze zou dan de eerste Amerikaanse zijn die naar Europa kwam.

Bij onderzoek van families in het zuiden van IJsland is een type DNA ontdekt, dat enkel voorkomt bij Amerikaanse Indianen en Aziaten. Het gaat overigens om oude families in IJsland waarvan de stambomen eeuwen ver teruggaan zonder een verwantschap met Amerika.

De onderzoekers hebben dan ook als hypothese dat IJslandse Vikingen vrouwen zouden hebben meegebracht uit kolonies in Amerika. Het zou gaan om vrouwen omdat het soort DNA enkel via vrouwen wordt overgedragen.

De theorie is overigens nog niet zo ver gezocht. Volgens een oude saga werd Amerika eind 10e eeuw ontdekt door de Noorse zeevaarder Bjarni Herjolfsson. Tien jaar later zou Leif Eriksson vanuit Groenland een kolonie gevestigd hebben in Vinland (Wijnland) op de oostkust van Amerika.

Begin jaren 60 werd in het oosten van Canada een oude Viking-nederzetting met duidelijke restanten opgegraven. De Vikingen zouden hun kolonies in Amerika opgegeven hebben wegens een afkoeling van het klimaat en de slechte relaties met de Indianen in Canada.