Watersnood is nu zo goed als helemaal voorbij

Drie dagen nadat het gestopt is met regenen, lijken de overstromingen in Vlaanderen eindelijk voorbij te zijn. Overal zijn de rampenplannen opgeheven, ook in Liedekerke en Denderleeuw, gemeentes die gisteren nog onder water stonden.

In Oost-Vlaanderen werd het provinciaal rampenplan om 10 uur afgeblazen. Denderleeuw, Ninove, Dendermonde en Aalst bliezen ook hun gemeentelijk rampenplan af.

"In Denderleeuw was het de bedoeling om het rampenplan nog langer aan te houden", aldus burgemeester Georges Couck (SP.A). "Maar na een evaluatie met het crisiscomité werd toch beslist om de gemeentelijke fase af te blazen. Er is een aanzienlijke daling van het peil van de Dender. Het water in de Kasteelstraat, de Zandplaatstraat en de Kiekenborrestraat trekt weg en wellicht kunnen die binnenkort vrijgegeven worden. Toch zijn twee bruggen over de Dender en voetgangersbruggen nog steeds afgesloten. Er rest wel nog veel werk om kelders leeg te maken, tuinen leeg te pompen en op te ruimen."

In Ninove zakt het peil opnieuw naar een normaal niveau. Er staat wel nog heel wat opruimwerk te wachten. In Dendermonde, waar enkel een acute dreiging was, is het gevaar geweken. In Aalst en de deelgemeenten waar de situatie dinsdag kritiek was, is de brandweer vanochtend gestopt met preventief pompen.

In Geraardsbergen staat een aantal lager gelegen plaatsen nog onder water, maar ook daar normaliseert de situatie zich. Het rampenplan werd daar dinsdagavond al afgeblazen.

Binnenlandse Zaken verspreidt tips

Vanaf vandaag verspreidt het ministerie van Binnenlandse Zaken een checklist voor wie een schadedossier wil indienen bij zijn verzekeringsmaatschappij. Ontslagnemend minister Annemie Turtelboom (Open VLD) werkt intussen aan de erkenning van de wateroverlast als nationale ramp. Dan zou er per provincie 1 aanspreekpunt voor het Rampenfonds komen.