"België krijgt lof als voorzitter van EU"

Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) maakt in "De ochtend" op Radio 1 een tussentijdse evaluatie op van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie. De Belgische regering krijgt veel lof, maar "dat is niet alleen omdat de ministers veel tijd hebben", zegt Vanackere.

België neemt nog tot het einde van dit jaar het roterende voorzitterschap van de EU waar. "Ik maak nog niet echt de balans op, maar wil vooral een aantal zaken in de verf zetten", nuanceert Vanackere.

Dat België veel lof krijgt, heeft verschillende verklaringen volgens de minister. "Belgen spreken meerdere talen en hebben ervaring met complexe politieke structuren. Bovendien is er een goede samenwerking met de Europese president Herman Van Rompuy. Mede omdat die een landgenoot is, is er een geslaagde rolverdeling. België kan ook rekenen op erg goede ambassadeurs en diplomaten. Vergeet niet dat het al de 12e keer is dat ons land voorzitter van de EU is."

En dan is er nog de vaakst gehoorde verklaring. "Het klopt dat de ministers veel tijd hebben omdat er een regering van lopende zaken is, en dat het voorzitterschap daardoor goed verloopt. Op voorhand vreesde iedereen dat het niet zo goed zou gaan omdat er geen volwaardige regering is. Dat klopt ook, want mislukkingen zouden daaraan worden toegeschreven. Maar laat ons niet vergeten dat het vooral voor de Belgen belangrijk is dat er snel een regering komt", zegt Vanackere.

"Ik vind dat België trots mag zijn op de strengere supervisie op de banken en verzekeringsmaatschappijen, waarover een akkoord werd gesloten tijdens het huidige voorzitterschap. Ook het feit dat lidstaten nu hun begroting moeten laten goedkeuren door de Europese Commissie is een belangrijke verwezenlijking", zegt Vanackere.

"Ik hoop wel dat we nog een akkoord kunnen bereiken over het Europese patent, dat is erg belangrijk voor de industrie. Daarnaast moeten we ook nog een compromis sluiten met de Europese begroting voor de komende jaren", somt Vanackere op.

lees ook