"Congo-expo reflecteert over authenticiteit"

"De authenticiteit van de "Congo collectie" wordt in onze expo zelf in vraag gesteld." Dat is de reactie van het cultuurcentrum van Knokke-Heist op de kritiek die er eerder deze week kwam op de authenticiteit van hun Congo-expo.

Het cultuurcentrum benadrukt dat het zich bewust was van het feit dat er al lang twijfels waren over de authenticiteit van de collectie van Joseph Schelfhout. Daarom werd er aan de Belgische kunstenaar Wesley Meuris gevraagd om een imaginair museum te bouwen voor de collectie. Meuris werkt vaak rond de thematiek van het "verzamelen" en analyseert op een kritische manier hoe musea en verzamelaars met collecties omgaan.

De collectie van Schelfhout wordt nu gepresenteerd in een constructie die een afspiegeling is van een echt museum (foto). Volgens de organisatoren plaatst de expo op deze manier een vraagteken bij de authenticiteit en de herkomst van Afrikaanse kunst, maar ook onrechtstreeks bij ons koloniaal verleden.

De expo "Congo collectie" loopt nog tot 16 januari in cultuurcentrum Scharpoord in Knokke.