"Ook als Vande Lanotte mislukt, moeten we voort"

"De onderhandelingen onder koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) zijn niet die van de laatste kans. Ik verzet me tegen verkiezingen, we zijn verplicht om tot een akkoord te komen", zegt ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V).

In de wandelgangen van de Wetstraat gaat het scenario rond dat er onvermijdelijk nieuwe verkiezingen komen als Vande Lanotte niet slaagt in zijn opdracht. "Dat is een scenario dat ik niet deel", zegt Vanackere in "De ochtend" op Radio 1.

"Als het kan met Vande Lanotte, des te beter. Maar ook als we nog andere manieren moeten zoeken, is dat onze absolute plicht. De kiezer heeft in juni niet alleen signalen gegeven, maar ook een mandaat om een regering te vormen", zegt Vanackere beslist. "Er is nood aan een sterke regering."

"De beste manier om iemand te doen mislukken, is trouwens door te gaan zeggen wat er moet gebeuren na de mislukking", zegt hij. "Vande Lanotte moet als bemiddelaar de partijen dichter bij elkaar brengen. Hij schijnt daar al wat in te lukken", zegt de minister.

Meest gelezen