"Tijdelijke vergunning Brink's herzien"

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) gaat na of ze haar vergunning moet herzien om een deel van de activiteiten van geldtransporteur Brinks over te hevelen naar een ander filiaal van de groep. Dat heeft ze gezegd aan een vakbondsdelegatie die vanmiddag in Brussel heeft betoogd.

Met de betoging van vandaag wilden de vakbonden aanvankelijk vooral protesteren tegen een beslissing van ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD). Zij verstrekte vorige week een tijdelijke vergunning aan Diamond & Jewelry Services, een filiaal van Brink's.

Vorige week vrijdag vroeg de directie het faillissement van Brink's België aan. Gisteren wees de rechtbank van koophandel die aanvraag af omdat er te veel onregelmatigheden zijn gebeurd. Het mandaat van de raad van bestuur van Brink's was eind juni afgelopen en niet verlengd. Alle beslissingen na die datum zijn daardoor niet geldig, zo ook de uitbesteding van activiteiten aan Diamond & Jewelry Services.

Een delegatie van de betogers werd ontvangen op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Minister Turtelboom laat na de uitspraak van de rechtbank onderzoeken of ze haar beslissing over de tijdelijke vergunning moet herzien. "Mijn juristen zullen het arrest van de rechtbank van koophandel bestuderen en of basis daarvan beslissen of de vergunning geldig blijft of niet." De vakbonden reageerden positief op die mededeling.

Turtelboom vindt bovendien dat in de toekomst ook sociaal-economische aspecten, zoals goed bestuur van de onderneming, een rol moeten spelen bij het toekennen van een vergunning aan waardentransporteurs. "Nu wordt alleen gekeken naar zaken die te maken hebben met veiligheidsaspecten. Sociaal-economische argumenten moeten ook in overweging worden genomen."