"Voorbije maanden echt wel goesting gekregen"

Huidig interim-voorzitter Wouter Beke heeft zich, voorlopig als enige, officieel kandidaat gesteld voor de voorzittersverkiezingen bij CD&V. En hij heeft er zin in: "Ik heb de voorbije vijf maanden echt wel goesting gekregen."

Eergisteren besliste de algemene vergadering van de christendemocraten om dan toch voorzittersverkiezingen te houden. Een aantal interne zaken moeten dringend aangepakt worden en dus is een volwaardige voorzitter een must. CD&V heeft nu een interim-voorzitter, Wouter Beke, nadat Marianne Thyssen was opgestapt als voorzitter, na het slechte verkiezingsresultaat in juni.

De kandidatuur van Wouter Beke is dan ook geen verrassing. Hij bestuurt nu al vijf maanden de partij en kreeg daar naar eigen zeggen "veel bemoedigende schouderklopjes van onze leden en militanten" voor. "Dat doet deugd en het moedigt mij aan om vandaag kandidaat te zijn voor het voorzitterschap van onze partij", zegt Beke in een persmededeling. Ook kopstukken zoals Kris Peeters en Yves Leterme staken de loftrompet over hem.

Nog geen tegenkandidaten

Beke beseft dat het voorzitterschap van zijn partij geen gemakkelijke baan is, maar hij ziet het als een "boeiende uitdaging" en heeft er naar eigen zeggen zin in. "De voorbije vijf maanden heb ik er echt wel goesting in gekregen", zei hij in "Villa politica".

Als Beke de verkiezingen wint, wil hij de volgende drie jaar "keihard werken om van onze partij opnieuw de volkspartij van Vlaanderen te maken". Maar hij zal ook rekening moeten houden met de wensen van boegbeelden Peeters en Leterme. Al zullen zij zich eerder naar hem moeten schikken dan omgekeerd: "Als de leden mij mandateren om met mijn project de volgende drie jaar de partij uit te stippelen, dan zal iedereen zich daarnaar moeten schikken", laat hij verstaan.

Voorlopig zijn er nog geen tegenkandidaten. Als die er al komen, zullen ze zich wellicht kandidaat stellen met een grote kans op verlies in het achterhoofd, want Beke is torenhoog favoriet. Beke zelf heeft alvast geen schrik van tegenkandidaten. "Als je schrik hebt, dan moet je niet meedoen aan de verkiezingen." Op 27 november moeten alle kandidaturen binnen zijn. Tegen eind december wil CD&V het prefix interim overboord kunnen gooien.