"Wellicht jongeren die gevolgen niet beseffen"

De vakbonden bij De Lijn relativeren de schietincidenten in Anderlecht en Schaarbeek van gisteren. Daarbij werden telkens ruiten beschadigd, maar er raakte niemand gewond. Toch wordt niet uitgesloten dat er spontane acties uitbreken bij het personeel.

Het eerste schietincident gebeurde gisteren rond 14 uur aan het Baraplein in Anderlecht. Daar werd de zijruit van een bus van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn beschoten. Een ruit ging aan diggelen, maar er raakte niemand gewond. Gisteravond omstreeks 20 uur werd dan weer een andere bus beschoten, dit keer aan de Leuvensesteenweg in Schaarbeek. Het schot versplinterde een van de zijruiten, zonder die te doorboren. Er vielen geen gewonden.

De busbestuurder bij het tweede incident was zich er niet bewust van dat de bus beschoten was en werd gewaarschuwd door een passagier. "Ik dacht eerst dat ik iets geraakt had, maar toen ik mijn spiegels controleerde, zag ik dat het niet zo was. Een passagier heeft mij er dan op gewezen dat er een inslag was in de ruit", zo zegt de bestuurder. “Ik heb geen schot gehoord, enkel een plof van de ruit die explodeert.”

Van de mogelijke daders van de schietpartijen is er nog geen spoor. De politie wil niet bevestigen of de bussen beschoten werden vanuit nabijgelegen gebouwen. Voor beide incidenten heeft het parket een ballistisch expert aangesteld. Die moet uitmaken of de bussen inderdaad beschoten zijn en met welk soort wapens dat gebeurd is. In één beschoten bus is alleszins een metalen bolletje van enkele millimeters groot aangetroffen.

De voorbije jaren zijn er al wel meer dergelijke schietincidenten tegen bussen geweest in Brussel.

"Wellicht jongeren die de gevolgen niet beseffen"

De vakbonden bij De Lijn relativeren de incidenten. “Ik denk dat het hier gaat om jongeren die niet beseffen wat de gevolgen kunnen zijn van zo’n actie", zo zegt Erwin Van Cauwenbergh van de christelijke vakbond ACV. “Bovendien kunnen we moeilijk met kogelvrije vesten gaan rondrijden of met bussen met kogelvrije ruiten.”

Toch sluit hij niet uit dat er spontane acties uitbreken. “Het kan dat er bestuurders afspreken om niet uit te rijden, omdat ze vinden dat hun veiligheid niet gegarandeerd is”, zo zegt de vakbondsman. Hij wil vermijden dat de bestuurders het werk neerleggen, maar geeft toe dat het een gevoelige kwestie is. “Wij roepen nooit op tot staking bij dit soort agressiegevallen, maar uiteraard kunnen de emoties hoog oplopen bij het personeel waardoor mensen dan besluiten om niet buiten te rijden.”

De vakbondsman wil ook geen staking omdat dat tot meer aandacht leidt voor de incidenten en dat kan "anderen op ideeën brengen".