Aanvaardt Ierland dan toch buitenlandse hulp?

De gouverneur van de Ierse centrale bank, Patrick Honohan, verwacht dat de discussies tussen Ierland, de Europese Unie en het IMF, zullen leiden tot een "substantiële" lening aan Ierland.

Ierland heeft een probleem met zijn banken die door de crisis in de vastgoedsector veel geld zijn kwijtgeraakt. Om het faillissement  van de banken te voorkomen, is de Ierse regering moeten tussenbeide komen met tientallen miljarden euro's. Het land zit daardoor opgezadeld met een begrotingstekort van maar liefst 32 procent van het bnp, tien keer meer dan het door de EU maximaal toegestane tekort van 3 procent.

Dat grote begrotingstekort heeft bovendien het vertrouwen van de financiële markten in Ierland een flinke klap gegeven. Het land moet alsmaar meer rente betalen op het geld dat het wil lenen op de internationale markten.

Om uit de impasse te raken, heeft de Europese Unie voorgesteld om het land financieel te hulp te komen, zoals het voor Griekenland heeft gedaan. Maar de Ierse regering heeft die boot tot nu toe afgehouden. Ze is bang dat Ierland onder financiële voogdij van de EU zal komen en dat het land bijvoorbeeld zijn zeer lage vennootschapsbelasting, waarmee het buitenlandse investeerders heeft aangetrokken, zal moeten verhogen.

Op een vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone eerder deze week was daarom enkel afgesproken dat Ierland voorlopig geen financiële hulp zal vragen, maar dat het wel gaat praten met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF om na te gaan hoe groot de problemen zijn en op welke manier Ierland geholpen kan worden mocht dat nodig zijn.

Overstag

De uitspraken van Honohan, die niet rechtstreeks afhangt van de regering, zijn dan ook het eerste teken dat Ierland op (korte) termijn toch buitenlandse hulp zal aanvaarden.

"De verwachtingen van mij, de EU en het IMF zijn dat er een lening ter beschikking zal worden gesteld", zei Honohan op de openbare radiozender RTE. "De discussies zijn serieus, en de EU en het IMF zouden nooit zo'n belangrijk team naar Ierland sturen als een lening niet aanvaardbaar was."

Gevraagd om welk bedrag het gaat, verklaarde de topman dat het een "aanzienlijke lening" van tientallen miljarden euro's zal zijn. Volgens Honohan heeft Ierland dat geld waarschijnlijk niet echt nodig, maar is het bedoeld om het vertrouwen in de Ierse banken weer op te krikken. Dat lijkt in eerste instantie alvast te lukken. De rente die Ierland op de internationale markten moet betalen, is na zijn uitspraken alvast licht gedaald.