Beersel heft als laatste rampenplan op

Na vier dagen van wateroverlast is ook in Beersel het gemeentelijk rampenplan opgeheven, de laatste gemeente waar het nog van kracht was. Aan de Universiteit Hasselt worden de lessen hervat.
Lot (Vlaams-Brabant)

De problemen in Beersel, in Vlaams-Brabant, begonnen zondag toen in Lot het kanaal Brussel-Charleroi overstroomde. In de wijk "over de Vaart" werden in de vroege ochtend 700 à 800 personen geëvacueerd. De wijk kreeg nog extra water te slikken door een kanaaloverstroming even verderop in Sint-Pieters-Leeuw. De overstroming van de Zenne veroorzaakte in Lot wateroverlast in de Sashoek.

Het kanaal overstroomt sinds maandag niet meer, maar de Civiele Bescherming en de brandweerkorpsen uit de regio pompten sindsdien met vijf pompen onophoudelijk water weg uit de wijk "over de Vaart". Dinsdag stonden nog een twintigtal woningen onder water in de Hellestraat en Laaklinde en bleven straten afgesloten. De straten zijn sinds gisteren watervrij en alle bewoners kunnen terug naar hun huis.

"Durme moet uitgebaggerd worden"

Het gemeentebestuur van Zele in Oost-Vlaanderen vraagt intussen dat Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) de Durme laat uitbaggeren. Vorig weekend brak een dijk bijna door en ontsnapte de gemeente ternauwernood aan een overstroming.

"Het beleid van de Vlaamse overheid voorziet buffers om in overstromingsgebieden het teveel aan oppervlaktewater op te vangen. Maar dat volstaat niet", zegt burgemeester Patrick Poppe (Open VLD). "Ook de waterlopen moeten worden gebaggerd. Zo is de Durme, vroeger een volwaardige rivier, nu op sommige plaatsen slechts drie meter breed. Er wordt zo niet alleen minder water opgevangen, maar het is zo ook een flessenhals bij het afvoeren van overvloedig oppervlaktewater."

Lessen hervat aan UHasselt

In Diepenbeek hervat de Universiteit Hasselt opnieuw de lessen. De campus was drie dagen dicht omdat wateroverlast in de kelders heel wat schade had veroorzaakt.

Zo was er geen elektriciteit en verwarming meer. Die problemen zijn intussen opgelost, er is een extra grote noodgenerator geplaatst. Laboratoriumactiviteiten zullen pas volgende week weer plaatsvinden. Er is voor miljoenen euro schade.