Belastingdruk bedrijven is bij hoogste ter wereld

De belastingdruk voor bedrijven in ons land is één van de hoogste ter wereld. Dat blijkt uit een onderzoek van de Wereldbank en consultancybedrijf PriceWaterhouseCoopers.

Het Belgische belastingsysteem staat op de 151e plaats van de 183 landen. Ons land staat een plaats lager dan vorig jaar. "In België is sinds de vorige studie niets gedaan om het belastingklimaat interessanter te maken voor bedrijven", zegt Frank Dierkcx van PriceWaterhouseCoopers. "De gevolgen daarvan zien we: we zijn zelfs nog achteruitgegaan, en we stonden al helemaal achteraan. In Portugal werd de vennootschapsbelasting verlaagd en in Nederland zijn bijvoorbeeld ook maatregelen genomen."

De belastingdruk in ons land bedraagt 57%, wereldwijd is dat 48%, in Europa 44%. "Als men hetzelfde bedrijf neemt in verschillende landen, men bekijkt de winst en hoeveel belastingen daarop betaald moeten worden, dan komen we voor België uit op 57%", zegt Dierckx. "De vennootschapsbelasting is hier zeer hoog maar vooral de lasten op arbeid drijven de druk omhoog."

In Europa innen alleen Frankrijk en Italië nog meer belastingen dan in ons land.

Top 10 van landen met de laagste belastingdruk

1. Malediven

2. Qatar

3. Hongkong

4. Singapore

5. Verenigde Arabische Emiraten

6. Saudi-Arabië

7. Ierland

8. Oman

9. Koeweit

10. Canada

Top 10 van landen met de hoogste belastingdruk

174. Jamaica

175. Panama

176. Gambia

177. Bolivia

178. Venezuela

179. Tsjaad

180. Democratische Republiek Congo

181. Oekraïne

182. Centraal-Afrikaanse Republiek

183. Wit-Rusland