Brand online een kaarsje in Scherpenheuvel

Wie een kaarsje wil branden in de basiliek van Scherpenheuvel, hoeft daarvoor niet meer ter plaatse te gaan. Via de website van het bedevaartsoord kan je een aanvraag indienen, de koster steekt dan in jouw plaats een kaarsje aan.

"Een kaarsje laten branden kost 3,5 euro, evenveel als ter plaatse", zegt koster Patrick Geyskens. "Iedere morgen kijk ik na welke betalingen zijn binnengekomen en ik duid die dan aan op de lijst met aanvragen die online zijn gebeurd. Zo weet ik welke kaarsjes kunnen worden aangestoken."

"Ik denk dat hier een nood aan is", denkt Luc Van Hilst, pastoor van Scherpenheuvel. "Het geeft warmte bij de mensen en diegenen die niet naar hier kunnen komen wegens ziekte of werk, voelen zich op die manier toch niet alleen. Ik denk dat dat een troost is."

Intussen zijn al 36 aanvragen via de website binnengekomen en de verwachtingen zijn hooggespannen. "Laat ons hopen dat we ooit een nieuwe kapel moeten bouwen, alleen voor de kaarsen die online zijn aangevraagd", klinkt het bij de webmaster, die het onlinesysteem op poten heeft gezet.