Eigenaar Movie Max en Videoland failliet

De Entertainment Retail Group (ERG), de eigenaar van de videotheekketens Movie Max en Videoland, is failliet. "We hopen in afgeslankte vorm een doorstart te kunnen maken", meldt directeur Ruud Bakker. Volgens de directeur ziet het er naar uit dat er geen gevolgen zullen zijn voor de Belgische videotheken van ERG.

De Entertainment Retail Group baat in België ongeveer veertig videotheken uit. Movie Max en Videoland zijn ook de marktleider van videotheken  in Nederland.

Het bedrijf lijdt al een aantal jaren onder de teruglopende verhuur van videofilms. Vergeleken met vijf jaar geleden halveerde de omzet van de videotheken. "Films huren was vijf jaar geleden nog hot, nu niet meer", verklaart Ruud Bakker.

ERG draaide vijf jaar geleden nog een omzet van 108 miljoen euro in 650 vestigingen. Dat cijfer is gedaald tot een omzet van 57 miljoen euro in 420 vestigingen. De malaise in de videoverhuur is volgens Ruud Bakker deels te wijten aan het succes van het illegaal (gratis) downloaden via het internet. Ook besteden consumenten hun geld vaker aan andere dingen.

"Voorlopig ziet het er naar uit dat er geen gevolgen zijn voor de Belgische vestigingen. De leveringen aan de winkels gaat gewoon voort", meldt Ruud Bakker.