Guantanamo-gevangene voor gewone rechtbank

In de Verenigde Staten heeft voor het eerst een gewone rechtbank zich uitgesproken over een voormalige Guantanamo-gevangene. Ahmed Ghailani, die terechtstond wegens betrokkenheid bij twee aanslagen, werd schuldig bevonden aan 1 van de 286 aanklachten tegen hem.

De 36-jarige Tanzaniaan stond terecht voor betrokkenheid bij de aanslagen in 1998 op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania. Daarbij vielen 224 doden, onder wie 12 Amerikanen. Vier medebeschuldigden van de aanslagen werden in 2001 al veroordeeld tot levenslang. De bomexplosies van 1998 worden beschouwd als de eerste grote aanslagen van het terreurnetwerk Al Qaeda.

Enkel de aanklacht "complot om Amerikaanse goederen te vernietigen" werd behouden. Onder meer op de aantijgingen van moord en samenzwering tot moord werd hij vrijgesproken. Volgens de aanklager hielp Ghailani bij het inladen van de explosieven in de bestelwagen die gebruikt werd bij de bomaanslag in Dar Es Salaam, de Tanzaniaanse hoofdstad. Zijn advocaten zeggen dat hij "erin geluisd werd door de anderen" en dat hij niet op de hoogte was van hun bedoelingen.

Ghailani (foto) werd in 2004 opgepakt in Pakistan en in 2006 overgebracht naar Guantanamo. Hij is voorlopig de enige ex-gevangene van Guantanamo Bay die op Amerikaanse bodem berecht wordt.

Dat Ghailani slechts voor één aanklacht veroordeeld werd, zal door sommigen gezien worden als een nederlaag voor het plan van president Barack Obama om gevangenen uit Guantanamo voor gewone rechtbanken te brengen, denkt BBC-analist Iain Mackenzie. Volgens hem kan deze uitspraak er dan ook toe leiden dat de omstreden gevangenis langer openblijft.

Op 25 januari wordt de straf uitgesproken. Die kan gaan van 20 jaar cel tot levenslang, zo liet de procureur weten. Volgens zijn advocaten was Ghailani slachtoffer van folteringen tijdens zijn verblijf in Guantanamo. Ze hebben ook al aangekondigd in beroep te gaan tegen de veroordeling omdat ze naar eigen zeggen "volledig overtuigd zijn van zijn onschuld op alle aanklachten".