Jeugdinstellingen vragen weer onderwijsgeld

Verschillende jeugdinstellingen in Vlaanderen kunnen sinds begin dit schooljaar geen onderwijs meer aanbieden omdat ze geen subsidies meer krijgen. Ze vragen minister Smet om een andere subsidieregeling te treffen.

Het decreet dat de subsidies regelde, is stopgezet door Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) omdat er geen geld meer is. Volgens Smet waren de instellingen daar al twee jaar geleden van op de hoogte, maar volgens de instellingen is dat niet waar. In een open brief vragen de instellingen aan minister Smet om de subsidiekraan opnieuw open te draaien.

"We hebben pas eind vorig schooljaar bericht gekregen dat het onderwijs zou stoppen", zegt Joris Cracco van De Sleutel in Eeklo. "Eigenlijk zou het heel gemakkelijk moeten zijn om daar middelen voor vrij te maken. De jongeren zijn ingeschreven in scholen en die scholen krijgen daar subsidie voor. Men zou eigenlijk die subsidie kunnen geven aan de plaats waar die jongeren hun onderwijs krijgen."

Alles samen vangen de jeugdinstellingen enkele honderden jongeren op.