Merkel krijgt vrijheidsmedaille van Obama

De Duitse bondskanselier Angela Merkel krijgt een "medal of freedom" van de Amerikaanse president Barack Obama. De eremedaille is de hoogste burgerlijke onderscheiding in de VS.

De "medal of freedom" wordt uitgereikt aan mensen die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan de veiligheid of nationale belangen van de VS, de wereldvrede of culturele of andere publieke belangen.

In totaal krijgen 15 mensen de eremedaille. "Zij hebben allemaal een uitzonderlijk levenspad achter zich", zei Obama bij de bekendmaking van de lijst. "Ze hebben ons geïnspireerd, onze cultuur verrijkt en hebben ons land een betere plaats gemaakt om te leven."

Over Merkel zei Obama dat ze de eerste Oost-Duitser is die bondskanselier is geworden van een verenigd Duitsland en dat ze zelf vaak zegt dat "vrijheid de meest gelukkige ervaring van haar leven is".

Dat buitenlandse staatshoofden de vrijheidsmedaille krijgen, is niet uitzonderlijk. Eerder kregen Nelson Mandela, Tony Blair, Helmut Kohl en John Howard al de "medal of freedom" van een Amerikaanse president.

Begin volgend jaar worden de medailles uitgereikt in het Witte Huis. Andere geëerden zijn ex-president George Bush Sr., de Amerikaanse zakenman Warren Buffet, de Amerikaanse dichteres Maya Angelou, de Amerikaanse artiest Jasper Johns, de cellist Yo-Yo Ma, ex-baseballvedette Stan Musial, ex-basketbalster Bill Russell, vakbondsman John Sweeney, mensenrechtenactivisten John Lewis en Sylvia Mendez, Holocaustoverlevende en auteur Gerda Weissmann Klein, Jean Kennedy Smith die een organisatie opstartte om de artistieke talenten van personen met een handicap te stimuleren, John Adams, mede-oprichter van NRDC, een groep advocaten die lobbyen voor het milieu, en Tom Little, een optometrist die dit jaar vermoord is door de Taliban in Aghanistan tijdens een humanitaire missie.