Onbekend fragment Van Maerlant ontdekt

Literatuurhistoricus Remco Sleiderink heeft een tot dusver onbekend fragment uit "Der naturen bloeme" van Jacob van Maerlant ontdekt. De vondst gebeurde in de archieven van de Hogeschool-Universiteit Brussel.

In de rug van een boek dat in 1620 in Keulen werd gedrukt, vond professor Sleiderink 2 aaneensluitende stukjes perkament met daarop enkele verzen in veel ouder, middeleeuws Nederlands.

Het blijkt te gaan om een deeltje uit de natuurencyclopedie "Der naturen bloeme" van schrijver Jacob van Maerlant over de zeedraak en de dolfijn. Van Maerlant schreef "Der naturen bloeme" rond 1270. In 13 hoofdstukken beschrijft hij "het mooiste uit de natuur". Hij heeft het onder meer over de mens, dieren, insecten, bomen, enzovoort.

Het fragment wordt nu zondag getoond tijdens een workshop op de Campus Brussel (Hermes) in het kader van de Dag van de Wetenschap.