Patti Smith wint National Book Award

De Amerikaanse rockzangeres Patti Smith (63) heeft een National Book Award gekregen voor haar boek "Just kids", waarin ze over haar moeilijke jeugd en haar relatie met fotograaf Robert Mapplethorpe vertelt.

Smith reageerde ontroerd toen ze de non-fictieprijs in ontvangst nam. "Er is niets mooier dan een boek, het papier, de lettersoort", zei de zangeres. "Alsjeblieft, hoe ver we op technologisch vlak ook vooruitgaan, laat het boek nooit verdwijnen", bezwoer ze de uitgevers.

Tom Wolfe (79), bekend van bestsellers als "The bonfire of the vanities" en "The right stuff", kreeg een medaille voor zijn aanzienlijke bijdrage aan de Amerikaanse literatuur.

Jaimy Gordon kreeg de fictieprijs voor "Lord of misrule", het verhaal van een ruiter die zijn stal wil redden.