Springsteen krijgt schadevergoeding na plagiaat

Het communicatiebureau We Are The Future (WATF) en elektronicabedrijf Pioneer zijn veroordeeld tot het betalen van 50.000 euro morele schadevergoeding aan Bruce Springsteen en 50.000 euro vergoeding aan de beheerder van de rechten omdat ze zonder toestemming zijn song "Fire" geïnterpreteerd hebben.

Het bureau wilde voor de spot voor een gps-systeem de song van Springsteen gebruiken waarmee The Pointer Sisters een grote hit scoorden. Muziekuitgever Hans Kusters Music, rechtenhouder van de muziek van de Amerikaanse rockzanger in ons land, gaf daarvoor geen toestemming omdat Springsteen niet wil dat zijn muziek in reclame gebruikt wordt.

WATF en Pioneer hebben dan een "vrije interpretatie" gemaakt van het nummer. De spot werd in april 2007 op verschillende radiozenders uitgezonden. Daarop volgde een rechtszaak. Drie muziekexperts oordeelden al dat voor de spot plagiaat gepleegd is.

Springsteen krijgt een morele schadevergoeding van 50.000 euro en ook uitgever Kusters krijgt voorlopig 50.000 euro. Voor het definitieve bedrag wordt eerst nog becijferd welke winsten WATF en Pioneer hebben gemaakt met de reclamespots.