Van de snelste vogel tot de langste boer

Vandaag wordt in tientallen landen de zesde editie van “Guinness World Records Day” georganiseerd. Tienduizenden deelnemers doen er alles aan om in het wereldbekende boek vermeld te worden. Het “Guinness Book of Records”, dat in 1955 voor het eerst werd uitgegeven, ontstond na een banale café-discussie over de snelste vogel ter wereld.

Boeken uit die tijd brachten geen soelaas, want nergens viel te lezen wat de snelste vogel was die op aarde rondvloog. Hugh Beaver, toenmalig directeur van de Guinness-brouwerij en in het café aanwezig, besloot aan te kloppen bij een bedrijfje in Londen dat gespecialiseerd was in het verzamelen en onderzoeken van allerhande feiten.

De twee zaakvoerders, Norris en Ross McWhirter (identieke tweeling), gingen de uitdaging aan en publiceerden in augustus 1955 het eerste, 198 bladzijden dikke, “Guinness Book of Records”. In nauwelijks vier maanden tijd werd het boek het best verkochte non-fictieboek in Groot-Brittannië.

De twee broers werden al snel mediafiguren. Zo traden ze regelmatig op in televisieprogramma's waar ze geroemd werden om hun fotografische geheugen. Ross was in die periode ook een hevige tegenstander van het IRA, wat hem uiteindelijk het leven zou kosten.

Op 27 november 1975 werd hij thuis doodgeschoten door leden van het IRA. Zijn broer Norris bleef zich tot 1985 ontfermen over de dagelijkse leiding van het “Guinnes Book of Records”. Hij stierf zes jaar geleden op 78-jarige leeftijd.

Enkele opvallende vastgestelde records

 • Op 4 maart van dit jaar werd Sarwan Singh in Canada de eigenaar van de langste baard ter wereld. 237 centimeter lang is zijn baard. “Het is geen talent zoals muziek spelen, het is een geschenk van God”, zegt Singh over zijn verbroken record.
   
 • In Australië is Vanessa Mayer aan de haal gegaan met het snelheidsrecord door tien gesloten deuren lopen. De vrouw rende begin dit jaar in 17,32 seconden door de tien gesloten deuren.
   
 • De Amerikaan Ashrita Furman kan aardig overweg met ductape, dat toont zijn record toch aan. Hij wist zichzelf met ductape vast te plakken tegen een muur en dit in een tijd van 6 minuten en 32 seconden.
   
 • Het Britse model Rosie Jones wisselde in 1 minuut 7 keer van bh. Ze deed dat in november vorig jaar op het kantoor van een Britse krant.
   
 • Rob Thomson uit Nieuw-Zeeland kwam op 28 september 2008 toe in China, nadat hij een jaar eerder op 24 juni met een skatebord was vertrokken vanuit Zwitersland. Hij deed 463 dagen over 12.159 kilometer.
   
 • Kashi Samaddar uit India had de reiskriebels te pakken toen hij zijn recordpoging startte. In 6 jaar, 10 maanden en 7 dagen bezocht hij alle 194 landen die lid zijn van de Verenigde Naties.
   
 • De Braziliaanse vrouw Karoline Meyer heeft een wonderbaarlijke longinhoud, want op 10 juli vorig jaar hield ze in een zwembad vrijwillig 18 minuten en 32 seconden haar adem in.
   
 • Ook in het Amerikaans leger worden er recordpogingen ondernomen. Zo rende luitenant Jonathan Kehoe vorig jaar een mijl in 10 minuten en 16 seconden, gehuld in een pak van de explosievenopruimingsdienst. Dat pak heeft een gewicht van 34 kilogram.
   
 • Kanchana Ketkaew heeft in Italië gedurende 2 minuten en 23 seconden een levende schorpioen in haar mond gehouden. Het was de echtgenoot van de Thaise vrouw die het beest in haar mond had gelegd.
   
 • 1.331 stukken zeep heeft de Britse vrouw Carol Vaughan verzameld, goed voor een plaats in het recordboek. Opmerkelijk: ze gebruikt de collectie zeep niet om zichzelf te wassen.
   
 • Shay Horay heeft 71 gewone elastieken om zijn gezicht gespannen. De man deed dit in september vorig jaar in een winkelcentrum in Nieuw-Zeeland.
   
 • De langste boer aller tijden is het werk van Michele Forgione uit Italië. In juni vorig jaar duurde de recordboer 1 minuut en 13 seconden.
   
 • En om de circel van de records rond te maken: de snelste vogel in duikvlucht is de slechtvalk. Die roofvogel werd geregistreerd met een snelheid van 270 km/u met een hoek van 30°. Als de hoek 45° is, loopt de snelheid op tot 350 km/u. De snelste vogel in horizontale vlucht is de grijskopalbatros. Die haalt 127 km/u.

In vergelijking met de beginjaren worden nieuwe records ook getoetst aan enkele ethische criteria. Dit om te vermijden dat mensen aangemoedigd worden om records te verbreken die de eigen gezondheid of de gezondheid van anderen in gevaar zouden brengen. Zo worden bijvoorbeeld nieuwe records over het drinken van alcoholische dranken niet meer gepubliceerd.