Winst van GM-aandeel is wat afgezwakt

De herintroductie van het aandeel van autobouwer GM op de beurs in New York is een succes geworden. President Barack Obama is tevreden dat zijn regering nu een groot deel van de investering in GM recupereert.

Vorig jaar moest General Motors in volle crisis van de ondergang gered worden door de Amerikaanse overheid. Die investeerde 50 miljard dollar in GM en nam een belang van 61% van de aandelen.

De introductie-prijs voor het aandeel bedroeg eerst 25 dollar, maar toen bleek dat de vraag naar het aandeel zeer groot was, werd die prijs aangepast tot 33 dollar. Ook het aantal aandelen dat te koop werd aangeboden, werd fors verhoogd.

Meteen na de lancering op de beurs van New York dook het aandeel met zowat 8% naar omhoog. Nadien verminderde die koerswinst, maar bij de slotbel noteerde GM nog altijd iets boven de 34 dollar. 

Een van de gegadigden was het Chinese autobedrijf SAIC, dat in China nauw samenwerkt met GM. SAIC kocht voor 500 miljoen dollar aandelen van GM en bezit nu een belang van 1%. Nog een 5% van de aandelen blijven voorbehouden voor het personeel.

In totaal zou de verkoop ongeveer 23 miljard dollar opleveren. Het gaat dan om een van de grootste beursintroducties ooit. GM heeft al wel voor ongeveer 9 miljard dollar steun terugbetaald aan de overheid.

Krijgt Obama zijn geld terug?

De grootste begunstigde van de beursintro is de Amerikaanse overheid. Die ziet haar belang dalen van 61 naar 33%. Op termijn zou Washington ook de andere aandelen in GM van de hand willen doen.

President Barack Obama sprak dan ook over een historische ommekeer voor het 102 jaar oude bedrijf. Hij zal alleszins zowat de helft van de 50 miljard dollar overheidsinvesteringen in GM terugkrijgen. De rest volgt mogelijk later.

Obama heeft veel kritiek gekregen omdat de overheid tal van grote bedrijven financieel is gaan steunen. De Republikeinen verwijten hem dat hij met overheidsgeld aan het smijten is. Obama zegt dat de succesvolle beursnotering van GM nu aantoont dat zijn regering gelijk had om het bedrijf te redden. 

Naast een ikoon van de Amerikaanse industrie zijn ook miljoenen banen gered en de overheid zal wellicht het grootste deel van haar investering in GM terugkrijgen. 

Onder meer ook Chrysler en het auto-onderdelenbedrijf Delphi mikken nu opnieuw naar de beurs en ook daar heeft Uncle Sam flink wat geld ingestoken.