151 mensen aan grens gestopt voor NAVO-top

Meer dan 40 staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO-lidstaten zitten de komende twee dagen samen in de Portugese hoofdstad Lissabon. De afgelopen dagen heeft Portugal de grens streng gecontroleerd, 151 mensen werden al tegengehouden.

Op de top staan onder andere Afghanistan op de agenda, een nieuwe strategie voor de NAVO voor de 21e eeuw en de relaties met Rusland. De Russische president Dmitri Medvedev is ook uitgenodigd. Morgen vergadert de Amerikaanse president Barack Obama ook met de Europese president Herman Van Rompuy.

Portugal heeft strenge veiligheidsmaatregelen genomen voor de top. Sinds woensdag controleert de douane de identiteit van iedereen die het land binnenkomt. Nochtans is Portugal lid van de Schengenzone waarbinnen controles niet nodig zijn.

Al zeker 151 mensen zijn teruggestuurd omdat ze een bedreiging voor de openbare orde zouden zijn. Het gaat voornamelijk om activisten die wilden komen protesteren tegen de NAVO. De politie is ook overal aanwezig: op de straat, op torens en daken en op de rivier de Taag. Maar ondanks de strenge controles zijn er toch al enkele kleine protestacties geweest in Lissabon. Gisteravond was er nog een ligstaking aan het Rossio-treinstation (foto). De actievoerders protesteerden tegen de aanwezigheid van de NAVO in Afghanistan.