"De PS moet durven, de N-VA moet willen"

SP.A-kopstuk Frank Vandenbroucke ziet een communautaire oplossing en een doorbraak bij de hervorming van de financieringswet enkel mogelijk als beide landsgedeelten hun houding veranderen. "Als we enkel met onze eigen centen bezig zijn, zijn we gedoemd om te mislukken", zegt hij in De Morgen.

De Vlamingen moeten volgens Vandenbroucke bereid zijn om financiële garanties in te bouwen in de financieringswet. De SP.A'er kijkt daarbij vooral in de richting van de N-VA. Volgens Vandenbroucke worden de onderhandelingen gevoerd als een "zero sum game", waarbij de winst van de ene het verlies van de andere is, maar er dus in totaal geen winst is. "De N-VA moet bereid zijn de Franstaligen verzekeringsmechanismen te bieden in de financieringswet zodat ze niet gepluimd zullen worden. Anders zullen de Franstaligen nooit het risico willen nemen van een nieuwe bestel."

Maar ook bij de Franstaligen moet de houding in de huidige debatten veranderen, vindt Vandenbroucke. "De PS moet haar defensieve houding loslaten en durven kiezen voor hervorming", vindt Vandenbroucke. "De PS moet durven springen. Als de PS niet bereid is om een risico te nemen, dan zijn ze zelfs met de beste garanties niet te overtuigen."

SP.A is niet PS

Frank Vandenbroucke vindt niet dat de SP.A op dezelfde lijn moet staan als zusterpartij PS. "De PS ziet in België haar belang en daar baseert de partij haar defensieve houding op", zegt Vandenbroucke. "Dat is niet de richting voor de Vlaamse socialisten. Als je in Vlaanderen iets wil betekenen aan de linkerkant, is het slechtste recept dat je de politieke krachten haalt uit het feit dat je een grote zus hebt in Wallonië."