Civiele Bescherming blijft water wegpompen

De Civiele Bescherming is een week na de overstromingen nog altijd bezig met het wegpompen van water. Uit een nabespreking bij de organisatie blijkt intussen dat de coördinatie vlot verlopen is en dat de middelen efficiënt zijn ingezet.

De Civiele Bescherming is nog steeds aan het pompen in Geraardsbergen in Oost-Vlaanderen, en in Lot en Liedekerke in Vlaams-Brabant.

In totaal werden 58.500 zandzakjes uitgedeeld, goed voor ongeveer 819 ton zand. Daarnaast werden er ook nog 195.000 lege zandzakjes verspreid. Drie leden van de Civiele Bescherming raakten lichtgewond bij de hulpverlening.

Zandzakjes in de tuin

Nu de wateroverlast voorbij is, zijn de zandzakjes die uitgedeeld werden, overbodig. De donkere jute zandzakken kan men gewoon laten liggen in de tuin, de jute vergaat. Ofwel kan men het zand in de tuin strooien en de jutezakken naar het containerpark brengen. Een derde mogelijkheid is de volle jutezakken naar het containerpark brengen.

De witte polytheleen zakken (foto) vergaan niet. Die kan men dus niet laten liggen, maar wel leegmaken in de tuin. De lege zakken kan men bewaren of ook naar het containerpark brengen. Volle polytheleen zakken met zand bewaren, heeft geen nut, want na een drietal maanden wordt het zand er keihard in.

Het zand van de zandzakjes is perfect geschikt om in de tuin uit te strooien. Het zand dat de operationele eenheid van Brasschaat gebruikt heeft bijvoorbeeld, was gerecupereerd van het Antwerpse zomerstrand.