Huis van Vargas Llosa wordt een museum

Peru wil van het huis waar Mario Vargas Llosa (74) de eerste jaren van zijn leven doorbracht een museum maken. De Nobelprijswinnaar Literatuur woonde met zijn moeder en haar familie enkele jaren in het huis in Arequipa voor ze naar Bolivia verhuisden.

"Ik wil dat het huis een historische site wordt, die toeristen kunnen bezoeken, een plaats die een inkomen zal genereren voor deze stad", zei minister van Cultuur Juan Ossio tijdens een bezoek aan de woning. Het huis was verschillende jaren onbewoond, maar het is nog steeds in goede staat dankzij de goede zorgen van de verschillende eigenaars.

Er wordt verwacht dat de woning aan de Avenida Parra eind volgend jaar gerenoveerd zal zijn. Het museum zal aandacht hebben voor het leven en het werk van de schrijver.

Ossio kreeg de inspiratie voor het plan in Rusland waar de huizen van beroemde schrijvers als Tolstoj en Dostojevski "grote toeristische attracties" zijn.

Mario Vargas Llosa won op 7 oktober de Nobelprijs voor Literatuur. Hij schreef onder meer "De jonge honden van Miraflores", "Het ongrijpbare meisje" en "Mijn Latijns-Amerika".