Kardinalen bespreken de misbruikschandalen

In het Vaticaan zijn zo'n 150 kardinalen bijeengekomen om met paus Benedictus XVI van gedachten te wisselen over de actuele problemen van de katholieke kerk. Hoog op de agenda staan de pedofilieschandalen en de aanpak daarvan.

De paus roept regelmatig alle kardinalen ter wereld naar Rome om er over actuele thema's te spreken. Maar deze keer wordt die bijeenkomst met bijzondere aandacht gevolgd na de reeks schandalen over kindermisbruik door priesters. De kerk kreeg en krijgt ook veel kritiek over de te zachte aanpak van priesters die in opspraak zijn gekomen, en voor het feit dat er te weinig aandacht is voor de slachtoffers van het misbruik.

Federico Lombardi, de woordvoerder van het Vaticaan, zegt evenwel dat er geen "bijzondere ontwikkelingen" moeten worden verwacht van de bijeenkomst. "Er zal vooral gepraat worden over communicatie en informatie, enkele thema's zullen verduidelijkt worden", zegt Lombardi. Naast de misbruikschandalen komt ook de moeilijke situatie van christenen in het Midden-Oosten aan bod.

De paus zal daarnaast toelichting geven over de houding van het Vaticaan ten aanzien van anglicaanse bisschoppen. In Groot-Brittannië wil een aantal van hen de anglicaanse kerk verlaten en toetreden tot de katholieke kerk.

Morgen zal de paus ook 24 nieuwe kardinalen benoemen. Kardinalen hebben 2 functies. Zij kunnen de paus adviseren en de kardinalen jonger dan 80 hebben ook stemrecht als er een nieuwe paus gekozen moet worden. Vanaf morgen zullen dat er 121 van de 203 zijn.