Kitesurfer overlijdt na week in een coma

In een ziekenhuis in Veurne is de Franse kitesurfer gestorven die vorige week in De Panne uit het water werd gehaald. De man was vanuit Frankrijk afgedreven en werd door de seakinghelikopter uit zee gehaald.

De man was bewusteloos en moest in de helikopter worden gereanimeerd. Hij lag nog een week lang in een coma, maar overleed vandaag aan zijn verwondingen. Op het moment van het ongeluk waaide het tot 6 beaufort boven zee.

De kitesurfer is dit jaar al de tweede die sterft voor onze kust. Begin juli overleed een kitesurfer aan haar verwondingen nadat ze hard op de grond was terechtgekomen. Naast de dodelijke slachtoffers zijn er wel meer surfers die in de problemen geraken op een woeste zee.

De kustburgemeesters zijn zich bewust van het probleem en hebben al samen gezeten om overal dezelfde richtlijnen te laten gelden. Ook staatssecretaris voor de Noordzee Etienne Schouppe (CD&V, foto) vond de tijd gekomen om de reglementering te verstrengen.

De Vlaamse regering heeft intussen een gunstig advies gegeven aan de federale plannen om de regels voor het kitesurfen strenger te maken.

Zo zou het kitesurfen niet meer worden toegelaten bij een bepaalde windsterkte. Een Koninklijk Besluit uit 1981 moet daarvoor worden aangepast, en daarover is dus nu een gunstig advies gekomen van de Vlaamse regering. Als de Raad van State geen bezwaren heeft, kan het KB van kracht worden.