Mars krijgt nieuwe penis van Berlusconi

"Schandelijk. Je kan toch niet zomaar een stukje aan een eeuwenoud kunstwerk toevoegen." Cultureel Italië reageert verbolgen op een beslissing van premier Berlusconi om het historische standbeeld met de Romeinse goden Mars en Venus op te smukken, zodat het beter tot zijn recht komt in zijn werkomgeving in Rome.

Het standbeeld dat aan Berlusconi werd uitgeleend door een museum dateert van 175 voor Christus, maar heeft de tijd toch vrij goed doorstaan. Alleen verloor Venus doorheen de tijden haar hand en moest Mars het niet alleen zonder hand, maar ook zonder penis stellen. "Waarom zien de beelden in China eruit als nieuw, terwijl die van ons armen en hoofden moeten missen", zou Berlusconi gezegd hebben. Architect Mario Catalano werd gevraagd om de nodige "aanpassingen" te doen.

"Dit is absolute waanzin"

Catalano zorgde ervoor dat Mars een namaakhand en nieuwe penis kreeg. Venus kreeg een nephand. De aanpassingen werden aan de beelden gehecht door een magnetisch systeem, waardoor ze volgens de architect makkelijk opnieuw weg te halen zijn. Experts van het ministerie van Cultuur werden bij het onderzoek betrokken om de lengte van de nieuwe penis te bepalen.

Oppositiewoordvoerder Matteo Orfini reageert verbolgen: "Dit is absolute waanzin. We zijn terug in de middeleeuwen toen zij die het land bestuurden deden wat ze wilden. Ook al zou het om een tijdelijke aanpassing gaan, dit is tegen elke internationale regelgeving betreffende kunstrestauratie." Orfini is ook niet te spreken over de kostprijs, zijnde 70.000 euro.

Het Italiaanse ministerie van Cultuur weigert voorlopig commentaar te geven. Bovendien is niet geheel duidelijk of Berlusconi zelf de opdracht gegeven heeft voor de uiteindelijke aanpassingen. Dat zou Catalano op eigen initiatief gedaan hebben. Berlusconi zou het eindresultaat wel kunnen pruimen en het beeld daarom terug hebben laten plaatsen in de ingang van zijn bureau in Rome.

lees ook