Nieuw-Zeelandse kompels vermist na explosie

In Nieuw-Zeeland zijn zo'n dertig mijnwerkers vermist na een ontploffing in de steenkoolmijn Pike River, de modernste mijn van het land. Een reddingsoperatie wordt op het getouw gezet.

"Om 15 uur is er een explosie geweest in de Pike River-mijn", zegt correspondent Robert Portier in Nieuw-Zeeland. Er zou een elektriciteitspanne geweest zijn, waardoor de ventilatiesystemen niet meer werkten. Waarschijnlijk ontstond er toen een gasophoping en dat zou de explosie veroorzaakt hebben.

Twee mijnwerkers raakten al boven, drie andere kompels zijn op weg naar boven, meldt de politie. Over het lot van de andere mijnwerkers bestaat de grootste onduidelijkheid. "Het is al een tijdje geleden dat er nog contact is geweest", zegt Portier. Volgens sommige persbureaus zijn er "klaarblijkelijk veel overlevenden", terwijl andere persbureaus de burgemeester Tony Kokshoorn citeren die zegt dat "het er niet goed uitziet".

De mijn ligt op het zuidelijke eiland, in de buurt van Greymouth. Pike River is de grootste en meest moderne mijn in Nieuw-Zeeland. De mijn is nu twee jaar in gebruik en produceert steenkool voor staalproductie. "In die mijn zijn veiligheidswegen ingebouwd. Via vier zo'n vluchtwegen zijn twee mijnwerkers naar buiten gekomen", zegt Portier. "Zij worden nu ondervraagd om te weten te komen wat er precies is gebeurd, zodat de hulpverleners weten waar ze moeten zijn en wat ze moeten doen." Een van hen wordt nog in het ziekenhuis gehouden.

Reddingswerkers ondervinden moeilijkheden

Naargelang de bron gaat het om 27 tot 36 mensen die nog vermist zijn. Familieleden worden opgevangen in de buurt van de mijn. Ze kunnen er het verloop van de reddingsmissie volgen.

De omstandigheden voor de reddingswerkers zijn moeilijk. Ze kunnen de mijn niet betreden, want het is niet duidelijk of er nog gas in de mijn zit. Daarom worden er eerst afvoerpijpen aangelegd. Dat zou nog een tijdje duren, mogelijk zelfs dagen.

Ondertussen is er nog steeds geen stroom in de mijn. Door het gebrek aan ventilatie kan dus een gebrek aan zuurstof ontstaan voor de kompels. De voorzitter van de mijn zegt wel dat elke kompel een reddingspakket bij zich heeft en dat de kompels weten welke delen van de mijn extra zuurstof bevatten. Het is natuurlijk de vraag of het dertigtal tot bij die ruimtes geraakt.