Non-profitsector betoogt voor meer banen

Enkele duizenden werknemers uit de non-profitsector zijn vanochtend door de straten van Brussel getrokken om meer banen en betere loon- en arbeidsvoorwaarden te eisen. De betoging ging van het Noordstation naar het kabinet van Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA).

Onder anderen werknemers uit de gezins- en bejaardenhulp, gehandicaptenzorg, kinderopvang en beschutte werkplaatsen stapten in de betoging mee. "We hebben 50 mensen tekort in onze instelling en dat vinden ze normaal", zegt Paul Van Beirendonck, van het Sint-Jozefinstituut voor zwaar gehandicapten in Antwerpen. "50 mensen te weinig is geen probleem, de werkdruk is geen probleem, zeggen ze. Dat zijn we beu en daarom betogen we."

Volgens de non-profitsector treuzelt de Vlaamse regering met het afsluiten van een nieuw meerjarenakkoord voor de 150.000 werknemers in de sector. De sector moet de toenemende vergrijzing in Vlaanderen opvangen en zelf veel personeel vervangen dat met pensioen gaat. De bonden eisen ook dat de werkdruk verlaagd wordt voor de werknemers in de welzijnszorg.

Maar door de besparingen vrezen velen dat enkele voordelen minder aantrekkelijk zullen worden gemaakt. "We hebben bijvoorbeeld aanmoedigingspremies voor mensen die tijdskrediet nemen of voor landingsbanen, en we stellen vast dat die terug afgenomen worden", zegt Brigitte Goormachtigh van Spermalie in Brugge, een opvoedingsinstelling voor mentaal gehandicapten.

Overleg met Kris Peeters

Enkele vertegenwoordigers van de vakbonden zijn 's middags ontvangen door Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). Die heeft de vakbonden verteld dat er een kader is afgesproken waarbinnen de onderhandelingen kunnen starten voor de welzijn- en gezondheidssector.

"We moeten ons daarover nog beraden", zegt Mark Selleslach van de christelijke vakbond LBC. "Hij stelt voor dat er een vijfjarenakkoord wordt besproken in twee fasen. Een eerste fase van twee jaar waarin we vooral kwalitatieve eisen moeten bespreken en een tweede fase van drie jaar waarin ook andere elementen aan bod kunnen komen, vooral in verband met koopkracht."

"Ik begrijp uit het overleg dat we het de eerste twee jaar met een beperkt of het klassieke budget moeten doen van de ministers per departement en dat er pas na drie jaar meer budget beschikbaar is."

De vakbonden hebben ook hun ergernis geuit over de moeizame opstart van de onderhandelingen. "Ze schermen met de regeringsonderhandelingen, dat ze niet weten welke bevoegdheden er zullen overkomen, maar wij zeggen dat ze met de bestaande bevoegdheden en budgetten ook al iets moeten ondernemen", aldus Selleslach. Volgende week is er een nieuw overleg gepland om de onderhandelingen op te starten.

Staking in Antwerpse rusthuizen

In enkele rusthuizen in Antwerpen heeft het personeel gisteravond het werk neergelegd. Het gaat om rusthuizen die behoren tot het Zorgbedrijf Antwerpen, een dochterbedrijf van het OCMW Antwerpen. Het personeel wil betere arbeidsvoorwaarden. De staking duurt nog tot vanavond.

"Het zorgbedrijf gaat nog altijd niet akkoord met de betreffende arbeidsvoorwaarden voor het personeel, voornamelijk het aantal verlofdagen, extralegale voordelen zoals maaltijdcheques en hospitalisatieverzekering, eindejaarstoelages en een vergoeding voor onregelmatige prestaties."