Thaise roodhemden komen nog eens op straat

In de Thaise hoofdstad Bangkok zijn tienduizenden betogers op straat gekomen tegen de regering. Precies een half jaar geleden vielen bijna 100 doden toen de ordediensten hardhandig optraden tegen de roodhemden.

Het hele voorjaar protesteerden de roodhemden, aanhangers van oud-premier Thaksin Shinawatra, op vele manieren tegen de regering van Abhisit Vejjajiva. Ze beschuldigen hem er onder meer van dat hij op onrechtmatige manier aan de macht is gekomen. De roodhemden hielden het commerciële centrum van Bangkok wekenlang bezet, wat tot grote nervositeit leidde bij de regering.

De protesten escaleerden steeds meer en op 19 mei 2010 kwam het tot bloedige confrontaties in Bangkok. In totaal kwamen op die dag 91 mensen om en meer dan 1.800 raakten gewond. De noodtoestand werd afgekondigd en er werd in verschillende steden een avondklok ingesteld. Sindsdien kwamen de roodhemden niet meer in groten getale op straat.

De optocht van vandaag is vreedzaam verlopen. Jatuporn Prompan, een van de leiders van de roodhemden, gaf een toespraak. "Hier liggen dode mensen", zei hij. "Vandaag zijn we bijeengekomen om de wereld te laten zien dat het niet uitmaakt hoeveel van ons er worden gedood. We kunnen niet allemaal worden gedood."

In Thaise gevangenissen zitten zeker nog 500 roodhemden die in het voorjaar werden opgepakt. Ze worden beschuldigd van terroristische daden. De roodhemden eisten vandaag tijdens de betoging dat de gevangenen worden vrijgelaten.