Wereldtoiletdag: Gent heeft goede voornemens

De stad Gent wil horecazaken motiveren om hun sanitair gratis open te stellen voor vrouwen. In het kader van de Wereldtoiletdag ondertekende Gent daarom een samenwerkingsakkoord met de "Plasactiegroep". Op de wekelijkse persconferentie van de stad werd het protocol ludiek op een wc-rol ondertekend.

"Gent heeft met bijna honderd toiletten een ruim aanbod aan publiek sanitair in parken, openbare gebouwen, musea en sportcentra", aldus schepenen Mathias De Clercq (Open VLD) en Martine De Regge (SP.A). "Maar we kunnen onmogelijk op elke straathoek openbaar sanitair voorzien."

In 2007 vond al een proefproject plaats waarbij 26 horecazaken een sticker met de slogan "Laat haar zitten" aan het raam van hun zaak hingen. Dat betekende dat vrouwen er zonder de verplichting om iets te drinken naar het toilet kunnen. Dat project wordt nu structureel aangepakt en uitgebreid voor mensen met een handicap.

Infostewards van de Dienst Economie zullen de komende weken alle horecazaken en winkels in de stad bezoeken en de zaakvoerders motiveren om hun sanitair gratis open te stellen voor vrouwen. De deelnemende zaken duiden dat dan aan met een speciale sticker op hun raam (foto). Tien zaken tekenden intussen een engagementsverklaring.