Wie metaal verkoopt, moet zich identificeren

Wie metaal verkoopt, zal zich voortaan moeten identificeren. Met die maatregel wil de regering het aantal metaaldiefstallen, vooral dan van koper, moeten terugdringen.

"De laatste tijd zijn we geconfronteerd met heel veel koperdiefstallen", zegt ontslagnemend minister voor Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open VLD, foto). "Onder meer bij de NMBS kan dat heel wat gevolgen hebben."

Daarom heeft de regering beslist dat iedereen die vanaf nu metaal wil verkopen, zich moet identificeren, via de elektronische identiteitskaart. Wie metaal koopt van een buitenlander, moet een kopie van de identiteitskaart van de verkoper bijhouden. "Wie zich onttrekt aan deze plicht, riskeert tot vijf jaar gevangenisstraf en een boete die kan oplopen tot 25.000 euro", aldus nog Van Quickenborne.

Door de identificatie van de verkoper, hoopt de regering dat de politie sneller de daders van metaaldiefstallen kan opsporen.