"Afghanistan baas in eigen huis tegen 2014"

De NAVO begint volgend jaar aan de terugtrekking van de troepen uit Afghanistan. In 2014 moet de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land volledig zijn overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten. Maar ook daarna wil de NAVO een rol blijven spelen.
Afghaans president Hamid Karzai (midden)

De verzamelde leiders gaven op de top in Lissabon groen licht aan de start van de terugtrekking uit Afghanistan begin 2011, die gepaard moet gaan met de geleidelijke machtsoverdracht aan de Afghaanse autoriteiten.

"Hier is het proces gelanceerd waarmee Afghanistan weer baas wordt in eigen huis", aldus NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen (foto). Tegen 2014 moet die transitie zijn afgerond, maar een strikt stappenplan kwam er niet. De transitie zal "niet kalendergedreven maar resultaatgedreven" verlopen, zei ook premier Yves Leterme (CD&V).

En ook nadat de NAVO in 2014 de verantwoordelijkheid voor de gevechten aan het Afghaanse leger heeft overgedragen, zal het Bondgenootschap een ondersteunende rol blijven spelen in Afghanistan. Dat heeft Rasmussen op een persconferentie gezegd. "Wij blijven zo lang als nodig is om het werk af te maken", aldus de NAVO-topman.

Nieuwe conferentie volgend jaar in Bonn

De volgende internationale conferentie over Afghanistan zal in november van volgend jaar plaatsvinden in Bonn, in Duitsland. Dat meldt het Duitse persagentschap DPA op basis van diplomatieke loslippigheden in de marge van de NAVO-top.

Op het moment dat de conferentie plaatsvindt in 2011, zal de westelijke interventie in Afghanistan al tien jaar aan de gang zijn. Het wordt een top op niveau van de ministers van Buitenlandse Zaken, net zoals die in Londen begin dit jaar en in Kaboel in juni.