"Berlusconi had banden met de maffia"

Voor hij de politiek instapte, had de Italiaanse premier Silvio Berlusconi banden met de Cosa Nostra, de maffia op Sicilië. Dat blijkt uit een gerechtelijk onderzoek dat gisteren bekend geraakt is.

Eind juni werd senator Marcello Dell'Utri door de rechtbank in Palermo veroordeeld tot een celstraf van 7 jaar omdat hij tussen 1974 en 1994 geregeld contacten onderhield met de maffia. Dell'Utri was een jarenlange vriend en politieke vertrouweling van Silvio Berlusconi.

Gisteren raakten in de Italiaanse media details bekend uit het gerechtelijk onderzoek naar Dell'Utri (foto). Daaruit blijkt dat hij als "verbindingskanaal" heeft gediend tussen Berlusconi en een topman van de Cosa Nostra. In ruil daarvoor zouden Berlusconi en zijn entourage "bescherming" genoten hebben van de maffia. Zowel Dell'Utri als Berlusconi hebben eerder elke beschuldiging van banden met de maffia ontkend.

De feiten dateren uit de periode dat Berlusconi nog geen mandaat in de nationale politiek bekleedde, maar voegen nog iets toe aan zijn al gehavende imago. De premier ligt de laatste tijd zwaar onder vuur. De Italiaanse economie kwakkelt en van de week namen nog een paar ministers ontslag omwille van de schandalen waarin Berlusconi betrokken is. Zij eisen het ontslag van de premier.

Op 14 december houdt het Italiaanse parlement een vertrouwensstemming. Als Berlusconi die niet overleeft, komen er vervroegde verkiezingen. Diezelfde dag wordt ook beslist of Berlusconi moet terechtstaan voor corruptie.