"Camilla koningin? We zien wel... Het kan"

De Britse kroonprins Charles heeft in een interview met de Amerikaanse zender NBC voor het eerst gerept over de mogelijkheid dat zijn vrouw Camilla koningin zou worden wanneer hij de troon bestijgt.

Het Britse koningshuis staat dezer dagen volop in de belangstelling na de huwelijksaankondiging van prins William, zoon van kroonprins Charles, met Kate Middleton. De Amerikaanse televisiezender NBC zond gisteravond een interview uit met Charles dat in augustus werd opgenomen.

In dat interview werd prins Charles gevraagd of zijn echtgenote Camilla, die momenteel de titel van hertogin van Cornwall draagt, koningin zou worden als hij later de troon van zijn moeder Elizabeth II zou overnemen. Charles leek verrast te zijn door de vraag, haperde wat en zei toen: "We zullen zien... maar het kan".

Daarmee wordt het debat over het statuut van Camilla opnieuw aangesneden, een gevoelig onderwerp in Groot-Brittannië. Camilla was immers jarenlang de minnares van prins Charles tijdens zijn huwelijk met de immens populaire prinses Diana. Iets wat hen beiden zeer kwalijk werd genomen door de Britse bevolking.

In 2005 trouwde prins Charles met Camilla. Sindsdien wordt Camilla meer aanvaard door de Britten als levenspartner van Charles. Toch blijft haar toekomstige titel een gevoelig onderwerp. Velen zagen en zien een "koningin Camilla" niet zitten. Officieel heeft de vrouw van een Britse koning wel recht op die titel. Na haar huwelijk met Charles klonk het dat Camilla "slechts" de titel van prinses-gemalin zou aannemen.

Charles leek in het interview met de NBC verrast te worden door de vraag over de status van Camilla en bleef niet bij het "officiële" antwoord. In plaats daarvan uitte hij zijn wens dat hij Camilla als koningin naast zich wil. Het is opmerkelijk dat Charles zich er zo over uitspreekt, vertelt een correspondent aan de Britse zender BBC.

Prins Charles vertelde in het interview voorts dat hij niet speciaal op het koningschap is voorbereid. De Windsors praten niet over de manier waarop men koning wordt, klonk het. "Dat neemt men zo met zich mee. Je kijkt rond en je leert."