"Een trede lager, maar niet van trap gegooid"

De 71-jarige Philippe Moureaux, kopstuk van de PS, begint aan zijn terugtrekking uit de politiek. Nu woensdag zet hij zijn mandaat als voorzitter van de Brusselse federatie van de PS stop, zo meldt Le Soir. Het nieuws staat ook in De Standaard.

Op vraag van partijvoorzitter Elio Di Rupo blijft de burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek op nationaal niveau nog "een tijd maar niet eeuwig" aan als ondervoorzitter van de partij. Dat moet een Brusselaar zijn als de voorzitter een Waal is. Hij doet dit om Di Rupo te steunen op een “sleutelmoment in de geschiedenis”. In Brussel neemt ondervoorzitter Rudy Vervoort de taak voorlopig over.

Uit de verklaringen van de PS’er valt af te leiden dat het vooral om een langzame en leeftijdsgebonden terugtrekking gaat.  “Ik heb niet langer de kracht en de ambitie om me met de dagelijkse beslommeringen van de federatie in te laten'”, luidt het. De stap terug is niet ingegeven door anderen. “Ik ga zelf een trede lager staan en word niet van de trap gegooid.”

Moureaux zei bij zijn herverkiezing in 2007 al de ambtstermijn niet te zullen uitdoen. Hij hoopte toen dat Laurette Onkelinx, 'de natuurlijke leider van de Brusselse PS', voorzitter wou worden van die federatie. Ze weigerde echter.

Moureaux leidde 20 jaar de Brusselse Franstalige socialisten.