ACV teleurgesteld in gedrag van pesters

De christelijke vakbond ACV is teleurgesteld in zijn leden die een collega hebben gepest in het bedrijf MACtac in Soignies, in de provincie Henegouwen. Opmerkelijk: het ACV verleende nog juridische bijstand aan een van de pesters toen die zijn ontslag aanvocht.

In het bedrijf MACtac werd een man jarenlang zwaar fysiek en psychologisch vernederd door zijn collega's. Afgelopen week lekte beelden van die pesterijen uit (foto).

De man die de beelden maakte, was lid van het ACV. In 2008 werd hij op staande voet ontslagen. De man vocht dat aan voor de rechtbank en kreeg juridische bijstand van het ACV. Hij haalde zijn gelijk en kreeg een schadevergoeding van 250.000 euro.

Het ACV veroordeelt de pesterijen nu. "Het ACV verwacht van leden dat ze niet passief blijven bij dergelijke zware feiten, maar opkomen voor hun collega's", klinkt het in De Standaard. "Wie zich aan dergelijke feiten schuldig maakt, hoort niet thuis in het ACV."

Toch opmerkelijk dat de vakbond eerder juridische bijstand heeft verleend aan een van de pesters. "Wij verdedigen onze leden als ze daarom vragen en als ze vinden dat ze onrechtmatig zijn ontslagen. Daar betalen ze lidmaatschapsgeld voor. In dit geval hebben we dat dus ook gedaan, zonder daarmee te oordelen over de feiten", zegt Andrée Debrulle, expert op de juridische dienst van het ACV, daarover in De Standaard.