Chihuahua schopt het tot politiehond

Je hoeft er niet vervaarlijk uit te zien om het tot politiehond te schoppen. Dat bewijst Momo, een zevenjarige chihuahua uit Japan.

Momo, Japans voor "perzik", is een bruin-witte langharige chihuahua van 7 jaar oud en amper 3 kilogram zwaar. Ze nam vorige week samen met 69 andere honden deel aan tests bij de politie van de prefectuur Nara op het zuidelijke eiland Honshu.

De kandidaten moesten tijdens de test een persoon kunnen lokaliseren door enkel aan een pet te ruiken. Momo slaagde erin om dat klusje binnen de vijf minuten te klaren.  Een goed rapport dus, en daarmee wordt Momo de eerste chihuahua ter wereld die het tot politiehond schopt.

Momo zal vanaf januari worden ingezet tijdens zoekacties en reddingsoperaties na aardbevingen of andere rampen. Doordat ze zo klein en wendbaar is, kan ze zich veel makkelijker in nauwe openingen wringen dan de Duitse herders die gewoonlijk worden ingeschakeld bij dat soort acties.

Volgens een woordvoerder van de politie van Nara kan elk type hond worden ingezet als politiehond. Maar dat een chihuahua daarin slaagt, is toch vrij ongewoon, klinkt het.

lees ook