Duizenden toeristen zitten vast op de Everest

In Nepal zitten ongeveer 2.000 buitenlandse toeristen en hun dragers vast op de flanken van de Everest, de hoogste berg ter wereld. Door het slechte weer kunnen ze niet worden weggebracht met vliegtuigen.

Het gebied rond de berg wordt al vijf dagen lang geteisterd door hevige wind. Daardoor kunnen 2.000 toeristen en hun dragers niet weg uit Lukla, zowat de toegangspoort tot de berg. Dat dorp ligt op een hoogte van 2.800 meter.

Door de hevige wind kunnen vliegtuigen niet landen op het kleine vliegveld van Lukla. Het Nepalese leger heeft nu helikopters ingezet om de toeristen weg te brengen, maar door de storm zijn die vluchten regelmatig opgeschort.

In afwachting van beter weer blijven de meeste toeristen ter plaatse. Zij zouden daar veilig zijn er voorlopig is er nog voldoende voedsel.

De Everest (of Chomolungma in het Tibetaans) is ongeveer 8.848 meter hoog. Tijdens het herfstseizoen is de berg erg populair bij trekkers. Toerisme is dan ook een erg belangrijke bron van inkomsten voor het arme Nepal.