Geuzenprijs voor Mortier en Vermeersch

In Gent hebben schrijver Erwin Mortier en ethicus Etienne Vermeersch de Geuzenprijs gekregen. De vrijzinnige studentenvereniging " 't Zal wel gaan" reikte de prijs voor de negende keer uit.

De Geuzenprijs is bedoeld als "een hommage aan signalen van het creatief vermogen van de vrije, kritische geest en als bijdrage tot de uitstraling van een volwassen, ongecompliceerde vrijzinnigheid." De prijs werd sinds 2002 niet meer uitgereikt, maar werd vandaag bij de 125e verjaardag van de studentenvereniging opnieuw toegewezen.

Erwin Mortier (foto boven), bekend van de roman "Godenslaap",  krijgt de prijs "omdat hij in zijn proza, poëzie en essays kritische vragen stelt over hoe we samenleven in uiteenlopende, veelal alledaagse contexten", aldus Manu Robbroeckx van het Vrijdenkerscollectief. "Zijn soms bijtende humor en lichtvoetige zelfrelativering, gegoten in zinnelijke taal, dagen de gevestigde orde en meningen op prettig rebelse wijzen uit tot reflectie."

Etienne Vermeersch (foto in tekst) kreeg de prijs voor zijn "niet aflatende inspanningen om de waarheid (met kleine w) kenbaar te maken, omdat hij taboe's doorbreekt, een wezenlijke rol speelde in de Vlaamse ontvoogding en omdat hij geen ivorentorenintellectueel is maar altijd probleemoplossend denkt."

Andere genomineerden voor de Geuzenprijs waren schrijvers Anne Provoost en Tom Lanoye en de Nederlandse cabaretier Hans Teeuwen.